Budi heroj meseca: Danas je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Foto: Dragan Stančić, Oranž

Iako u bazi Dobrovoljnh davalaca krvi u Srbiji ima negde oko 300.000 davalaca, a u akcijama koje su organizovane prošle godine prikupljeno je oko 138 000 jedinica krvi, i dalje ne možemo da izbegnemo naslove poput „Krv i dalje u deficitu“. Upravo ovakvi naslovi su preplavili medije 12. juna ove godine. Zašto vam to govorimo? Jer danas, tu rečenicu možete pretvoriti u ,,Krvi više nego dovoljno“. Zar to upravo nije slika koju želimo da pošaljemo u svet za Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi (14. jun)?

Svi smo mi heroji

Da li ste znali da jedna jedinica krvi može da spasi 3 života? Odabirom da budemo dobrovoljni davaoci krvi, svi postajemo heroji, direktno učestvujuću u:

– Spašavanju života: Transfuzije su često neophodne u hitnim situacijama, kao što su teške povrede i operacije, gde je brza nadoknada krvi presudna za preživljavanje pacijenta;

– Podrška u lečenju: Pacijenti koji pate od hroničnih anemija, kao što su oni sa talasemijom ili bolestima bubrega, redovno zahtevaju transfuzije kako bi ostali zdravi i funkcionalni;

Tretman za rak i druge bolesti: Transfuzije su ključne u podršci pacijentima koji prolaze kroz kemoterapiju ili druge tretmane koji mogu oslabiti sposobnost tela da proizvodi krv;

Kompleksne medicinske procedure: U slučajevima transplantacije organa, srčanih operacija i drugih kompleksnih medicinskih procedura, transfuzije su vitalne za održavanje stabilnosti pacijenta;

Ko može biti dobrovoljni davalac krvi?

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Osoba treba da bude zdrava i dobrog opšteg stanja, teža od 50 kilograma, da joj je telesne temperatura do 37 stepeni. Interval između davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene.

Šta sve treba da znate ukoliko želite da date krv:

– 72 sata ranije nemojte uzimati lekove na bazi aspirina, kao ni analgetike
– 48 sati ranije uzdržite se od konzumiranja alkoholnih pića
– 24 sata ranije ne konzumirajte masnu, ljutu i prženu hranu, kao ni proizvode od mleka i jaja. Pijte
zaslađene čajeve, vodu i sokove, a jedite hleb, peciva, žitarice, voće i povrće
– Ujutru uoči davanja krvi lagano doručkujte
– 1 sat uoči davanja krvi nemojte konzumirati cigarete

Nakon davanja krvi odmorite 5 do 10 minuta, ne konzumirajte cigarete u narednom satu, naredna 24 sata nemojte voziti motocikle (automobile možete), ne izlažite se velikim fizičkim naporima, a poželjno je da 24 sata nakon davanja krvi pijete veće količine tečnosti. Nemojte se vakcinisati 10 dana nakon davanja krvi.

Kada pojedinac pokrene lavinu

U ovome ne morate biti sami, o čemu govore i mnogobrojni primeri korporacija koje su dobrovoljno davanje krvi uvrstile u svoju poslovnu rutinu.

Jedna od njih je i Naftna industrija Srbije (NIS) koja organizuje redovne akcije koje se organizuju  u okviru Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Jedinstvene sindikalne organizacije NIS, u saradnji sa nadležnim transfuziološkim službama i uz podršku Kluba volontera kompanije

Tako su tokom 2023. godine gotovo udvostručili broj doniranih jedinica krvi u odnosu na prethodnu godinu, obezbedivši čak 572 jedinice krvi, koliko je prikupljeno u 18 akcija sprovedenih u prostorijama kompanije u pet gradova.

Od početka 2024.godine, Klub dobrovoljnih davalaca krvi JSO NIS je sproveo sedam akcija dobrovoljnog davanja krvi, u kojima je prikupljeno još 262 jedinice krvi.

Značajna novina koja se odnosi na akcije dobrovoljnog davanja krvi u NIS-u jeste da je u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije od sada u kompaniji omogućen i upis u Registar davalaca matičnih ćelija Srbije.

Možda baš vi budete pojedinac koji će pokrenuti lavinu dobrih akcija u vašoj kompaniji. Danas je taj dan!

 

Objavljeno: