odrzivi razvoj

ZANIMLJIVOSTI

Video

Akcije u borbi protiv klimatskih promena
Akcije u borbi protiv klimatskih promena II
Energija koja pokreće
NAPREDAK U OSTVARIVANJU COR 2021
Sta odrzivost znaci komapniji
Video 1
Šta je održivost

Infografika

krugovi

Očuvajmo naš ekosistem uz cirkularnu ekonomiju

Pročitaj više
Eko ribica

Važno je da čuvamo reke i racionalno koristimo vodne resurse

Pročitaj više
Kalendar

Kompanije ne mogu biti održive bez zaštite bezbednosti, zdravlja i dobrobiti svog najvitalnijeg resursa: zaposlenih

Pročitaj više
kalendar

Od januara do decembra imate priliku da preduzmete neku akciju za klimu, upoznajte se sa važnim datumima

Pročitaj više
Obrazovanje

Zašto je važno obrazovanje? Šta nam sve otvara ključ znanja?

Pročitaj više
birati šta jede, šta kupuje, šta nosi

Svako od nas mora da učini svoj deo u stvaranju boljeg sveta, tako što će birati šta jede, šta kupuje, šta nosi

Pročitaj više
ruke

Volonteri nisu oni koji imaju vremena, već oni koji imaju srce

Pročitaj više

Da li znate koliko možemo da sačuvamo drveća, vode, energije i smanjimo emitovanje CO2, recikliranjem različitih materijala?

Pročitaj više
studenti

Dobri primeri nas uvek ohrabre i inspirišu da možemo imati bolju i zdraviju životnu sredinu

Pročitaj više
Think green

Razmišljajmo „zeleno“ i čuvajmo našu životnu okolinu. Svako od nas može odmah da uradi nešto jednostavno, bez ulaganja ili velikih promena životnog stila.

Pročitaj više
SAVET MESECA

Kako do održive ishrane?

Održiva ishrana ima pozitivan uticaj na životnu sredinu jer favorizuje bezbednost hrane u smislu kvantiteta i kvaliteta. Doprinosi zaštiti i poštovanju biodiverziteta i ekosistema.

Birajte održive proizvode:

  • lokalno i sezonsko voće i povrće
  • morske plodove (dagnje, školjke)
  • alge
  • smanjite potrošnju mesa

Kupujte  i konzumirajte na održiv način:

  • planirajte kupovine
  • pravilno čuvajte hranu
  • pratite pravilo prvi ulazi/ prvi izlazi
  • smanjite bacanje hrane
  • ne kupujte proizvode sa velikom ambalažom
  • optimizujte kuvanje i smanjite energetski otpad u kuhinji

Prednosti: bolje zdravlje, poštovanje životne sredine, jačanje zajednice, jačanje ekonomije.

Kako da budete deo održivog turizma?

 

Pozitivan način održivog putovanja pokazuje se i kroz odgovorno rezervisanje smeštaja, kao i poštovanje kulture i zajednice  turističke destinacije

 

  • Izaberite tzv. održivu destinaciju za putovanje umesto popularne
  • Istražite smeštaj i obilaske koje planirate na osnovu toga koliko su „zeleni“ (na sajtovima ima istaknuto koliko su eko posvećeni)
  • Izbegavajte obilaske koje za temu imaju zabavu sa životinjama. Bolja alternativa je poseta nacionalnim parkovima
  • Poštujte životnu sredinu. Izbegavajte dodirivanje drevnih hramova i poštujte znakove i upozorenja
  • Ne ostavljajte otpad iza sebe. Bacajte đubre u kante namenjene tome
  • Kupujte u lokalnim prodavnicama čime dajete doprinos lokalnoj privredi
  • Štedite energiju i vodu kao kada ste kod kuće
  • Usporite dok ste na putovanju jer ćete zaista doživeti mesto koje posećujete i napraviti manje karbonskog otiska

Kako da pakujete poklone na održiv način

Primenite Furoshiki  zero waste tehniku– japanski način pakovanja poklona bez papira i plastike uz pomoć tkanine različitih dezena. Koristite platno od 100% ekološkog pamuka ili recikliranog materijala dimenzija 45x45cm ili 70x70cm

  1. Postavite svoj poklon u centar furošiki tkanine
  2. Uzmite dva suprotna ugla kvadrata i vežite ih u čvor u sredini
  3. Uzmite druga dva suprotna ugla i vežite ih malo iznad prvog čvora

Uz ovu kreativnu tehniku, poklanjate dupli poklon: samu tkaninu koja se dalje može koristiti i reciklirati i poklon unutra.

Image by Freepik

Kako da na održiv način brinemo o vodi

  • Ne koristite sleep opciju na uređajima. Činjenica je da 90% proizvodnje električne energije troši vodu. Isključivanje naših uređaja kada ih ne koristimo znači da je potrebno manje energije da se proizvodi.
  • Kupujte održivo. Za proizvodnju tipičnog para farmerki potrebno je 10.000 litara vode, što je više od onoga što osoba popije za 10 godina.
  • Tuširajte se do pet minuta. Pošto 44% otpadnih voda iz domaćinstava nije bezbedno prečišćeno, kraće tuširanje je odličan način da se uštedi ovaj dragoceni resurs.
  • Prestanite da zagađujete. Ne bacajte otpad od hrane, ulja i  lekove u toalet ili odvode.
  • Ne bacajte jestivu hranu. Procenjuje se da se 1/3 sve proizvedene hrane u svetu gubi ili odlazi u otpad. Smanjenje rasipanja hrane smanjuje potražnju za poljoprivredom, koja je jedan od najvećih potrošača vode.
  • Odaberite obrok na bazi biljaka. Obično je potrebno između 3.000 i 5.000 litara vode za proizvodnju 1 kg pirinča, 2.000 litara za 1 kg soje, 900 litara za 1 kg pšenice i 500 litara za 1 kg krompira.
  • Učestvujte u čišćenju vaših lokalnih reka, jezera ili plaža.
  • Štitite prirodu. Posadite drvo ili napravite baštu koja sakuplja kišnicu – koristite prirodna rešenja da smanjite rizik od poplava.
  • Inicirajte neki događaj ili aktivnost koji za temu ima brigu o vodi – uključite kolege, prijatelje, zajednicu.

Održivo domaćinstvo

Smanjite potrošnju energije

Vaša pećnica, mašina za pranje veša i drugi električni uređaji troše resurse kada se proizvode i energiju tokom upotrebe. Pre nego što kupite novi aparat, razmislite da li možete da ga kupite polovno. Kada kupujete novi uređaj, potražite nove energetske oznake. Time ćete smanjiti eko-ravnotežu vaše kupovine, a samim tim i vaš ugljenični otisak.

Kuvajte i perite pametno

Kuvalo za vodu troši mnogo energije: napunite ga samo onoliko vode koliko vam je potrebno. Kada kuvate na šporetu, stavite poklopac na šerpu da voda brže proključa. Napunite mašinu za pranje sudova i izaberite ekonomični program. Prilikom ručnog pranja posuđa nemojte ispirati pod tekućom vodom.

Dobro provetrite i zagrejte

Većina stambenih prostora se i dalje greje na fosilna goriva, što je štetno po klimu. Pametno grejanje i ventilacija mogu smanjiti vaš ekološki otisak. Provetravanje vašeg doma u redovnim intervalima umesto postavljanja prozora na „kip“ i termostata na konstantnu temperaturu smanjiće emisiju CO2 i vaš račun za komunalne usluge.

Održivo putovanje – Putujte bez plastike

Kada putujete, ponesite sopstvenu flašu vode za višekratnu upotrebu i ceger i suzdržite se od sakupljanja besplatnih bočica šampona koje se nalaze u hotelima. Hranu za put spakujte u višekratne činije.

Smanjite svoju putnu garderobu

Što su vaše torbe teže, to je avionu potrebno više energije da podigne sav taj prtljag. Evo jednog jednostavnog načina da smanjite ugljenični otisak vašeg leta: Spakujte lakšu torbu ili spakujte samo one stvari koje ćete zaista i nositi. Podaci pokazuju da samo  16% turista koristi sve stvari koje spakuje za putovanje. Dok ste na putovanju, zabeležite šta niste koristili i zapišite nekoliko ideja kako biste uštedeli prostor u koferu na sledećem putovanju.

Držite se podalje određenih suvenira

Kada putujete u inostranstvo, izbegavajte suvenire napravljene od ugroženih vrsta – pomislite na slonovaču, kornjačevinu, kožu reptila, krzno ili korale. Deo zaštite životne sredine znači zaštitu njenog biodiverziteta, a to nisu uspomene koje želite da sačuvate

Karbonski  (ugljenični) otisak

Ugljen dioksid je gas staklene bašte koji zarobljava toplotu na našoj planeti, što dovodi do porasta globalnih temperatura. Otisak ugljenika je mera koja se koristi kao mera uticaja na životnu sredinu.

Ono što većina ljudi ne shvata je da svako od nas ima ugljenični otisak. Često nismo svesni koliko CO₂ proizvode predmeti koje koristimo u svakodnevnom životu ili naše svakodnevne aktivnosti. Banana koju ste imali za doručak, vreme koje ste proveli na traci za trčanje ili tuširanje toplom vodom nakon treninga, sve što radite daje vaš ugljenični otisak.

 

   Hajde da vidimo neke od njih:

  • Korišćenje mobilnog u trajanju od sat vremena, generiše 172g CO₂
  • Tuširanje vrelom vodom u trajanju od 10 minuta, generiše oko 2 kg CO₂
  • 1,5 kg CO₂ se generiše obrocima u 1 nedelji, pod pretpostavkom da su 3 obroka dnevno oko 600 cal
  • 33g CO₂ se generiše upotrebom jedne plastične kese, 83g upotrebom jedne plastične boce za vodu, a 16g upotrebom jednokratne čaše za kafu
  • Obična tekstualna poruka emituje 4g CO₂, dok je imejl sa fotografijom emituje čak 50g CO₂.
  • Samo jedna Google pretraga generiše 0,2g CO₂