odrzivi razvoj

ZANIMLJIVOSTI

Video

Video 1
Šta je održivost

Infografika

Obrazovanje

Zašto je važno obrazovanje? Šta nam sve otvara ključ znanja?

Pročitaj više
birati šta jede, šta kupuje, šta nosi

Svako od nas mora da učini svoj deo u stvaranju boljeg sveta, tako što će birati šta jede, šta kupuje, šta nosi

Pročitaj više
ruke

Volonteri nisu oni koji imaju vremena, već oni koji imaju srce

Pročitaj više

Da li znate koliko možemo da sačuvamo drveća, vode, energije i smanjimo emitovanje CO2, recikliranjem različitih materijala?

Pročitaj više
studenti

Dobri primeri nas uvek ohrabre i inspirišu da možemo imati bolju i zdraviju životnu sredinu

Pročitaj više
Think green

Razmišljajmo „zeleno“ i čuvajmo našu životnu okolinu. Svako od nas može odmah da uradi nešto jednostavno, bez ulaganja ili velikih promena životnog stila.

Pročitaj više
SAVET MESECA

Održivo putovanje – Putujte bez plastike

Kada putujete, ponesite sopstvenu flašu vode za višekratnu upotrebu i ceger i suzdržite se od sakupljanja besplatnih bočica šampona koje se nalaze u hotelima. Hranu za put spakujte u višekratne činije.

Smanjite svoju putnu garderobu

Što su vaše torbe teže, to je avionu potrebno više energije da podigne sav taj prtljag. Evo jednog jednostavnog načina da smanjite ugljenični otisak vašeg leta: Spakujte lakšu torbu ili spakujte samo one stvari koje ćete zaista i nositi. Podaci pokazuju da samo  16% turista koristi sve stvari koje spakuje za putovanje. Dok ste na putovanju, zabeležite šta niste koristili i zapišite nekoliko ideja kako biste uštedeli prostor u koferu na sledećem putovanju.

Držite se podalje određenih suvenira

Kada putujete u inostranstvo, izbegavajte suvenire napravljene od ugroženih vrsta – pomislite na slonovaču, kornjačevinu, kožu reptila, krzno ili korale. Deo zaštite životne sredine znači zaštitu njenog biodiverziteta, a to nisu uspomene koje želite da sačuvate

Treba da znate da svaka ljudska aktivnost ima svoj karbonski otisak, a njegova količina je mera našeg uticaja na životnu sredinu i klimatske promene. Izbegavanjem slanja e-pošte sa „hvala“ ili isključivanjem slika iz mejlova, zajedno bismo mogli da uštedimo mnogo emisija ugljenika.

Obična tekstualna poruka emituje 4g CO2, dok je imejl sa fotografijom emituje čak 50g CO2.

Zamena priloga za linkove do dokumenata i izbegavanje slanja poruka većem broju primalaca je još jedan jednostavan način kako možemo da smanjimo naše digitalne emisije ugljen-dioksida.