Dostupna i obnovljiva energija

Foto: Predrag Kostin divlja_srbija

Tehnologije obnovljivih izvora energije uključuju sunčevu energiju, snagu vetra, hidroenergiju, energiju biomase i biogoriva. Obnovljivi izvori energije se tako nazivaju jer potrošnja energije ne premašuje brzinu kojom se ona stvara u prirodi. Rezerve obnovljivih izvora energije se često procenjuju na eksploataciju u periodu od nekoliko miliona godina, dok su rezerve neobnovljivih izvora energije procenjene na nekoliko desetina ili stotina godina, dok je njihovo stvaranje trajalo čak i milionima godina.

Obnovljivi izvori energije se eksploatišu s ciljem proizvodnje električne, toplotne i mehaničke energije, a veoma važna je njihova održiva karakteristika – dugovečnost za okolinu, sa smanjenom ili redukovanom emisijom CO2 u procesu proizvodnje energije.

Sedmi cilj održivog razvoja UN koji se odnosi na dostupnu i obnovljivu energiju

Koliko je značajna i hitna dostupnost čiste i održive energije za sve, prepoznato je u okviru UN Agende 2030, imajući u vidu da je cilj broj 7 održivog razvoja upravo fokusiran na načine proizvodnje energije i kako da tako proizvedena energija postane dostupna svima.

Da bi se ovaj cilj ispunio potrebno je do 2030. godine obezbediti univerzalni pristup jeftinim, pouzdanim i modernim energetskim uslugama. Na globalnom nivou napravljen je napredak pa je danas 89 odsto globalne populacije pokriveno električnom mrežom, ali ipak ostaje još oko 840 miliona ljudi koji nemaju pristup električnoj energiji.

Srbija se u ovom slučaju dosta dobro pozicionira i skoro svako domaćinstvo je priključeno na električnu mrežu.

Foto: Predrag Kostin divlja_srbija

Osim dostupnosti, potrebno je da energija koja dolazi do građana bude i čista. Do kraja 2030. potrebno je značajno povećati udeo obnovljive energije u globalnom energetskom sistemu. Nažalost, sitni pomaci predstavljaju ozbiljnu pretnju, jer bez bržeg prelaska ka obnovljivim izvorima energije ne mogu se ispuniti ni klimatski ciljevi.

Jedan od pozitivnih primera je španska energetska kompanija Iberdrola koja je pustila u rad fotonaponsku elektranu Francisco Pizarro, najveću takvu elektranu u Evropi. Ovaj objekat ima ukupan kapacitet od 590 MW i snabdeva čistom energijom 334.000 domaćinstava. Prostire se na površini od preko 1.300 hektara, što odgovara površini od oko 2.000 fudbalskih terena.

Iberdrola je garantovala održivost ovog projekta potpisivanjem dugoročnih ugovora o kupovini električne energije sa vodećim kompanijama u različitim sektorima, pa će tako ove kompanije u potpunosti snabdevati svoje centre u Španiji obnovljivom strujom iz ovog postrojenja.

A gde je Srbija na putu ka cilju 7 UN?

Za zemlje u razvoju ovaj put je zaista trnovit i nije lako kretati se njime bez značajne finansijske podrške, kako bi se svima omogućio pristup energiji, koja uz to treba da bude i zelena. Na tom putu, veoma značajnu ulogu imaju i velike kompanije, od kojih se očekuje bitna podrška.

Kada smo kod velikih kompanija, ne možemo a da ne pomenemo našu domaću naftnu kompaniju – NIS, koja je sprovodeći svoju zelenu agendu počela ugradnju solarnih panela na benzinskim stanicama u našoj zemlji. Do sada je ovaj projekat realizovan na 15 stanica za snabdevanje gorivom, čime se ostvaruju uštede u nabavci električne energije od oko 600 MWh na godišnjem nivou, dok se smanjenje emisije ugljen-dioksida procenjuje na više od 600 tona godišnje. Na ovim benzinskim stanicama ukupno je ugrađeno 1.175 panela.

Foto: NIS

Pored privrede, primetno je povećana i aktivnost domaćinstava, imajući u vidu da država subvencijama podržava prozumjere, tj. kupce – proizvođače električne energije u Srbiji, zbog čega se sve veći broj domaćinstava odlučuje da na svoje krovove postavi solarne panele, kako bi se uz podršku i subvenciju države, energijom snabdevali uz pomoć sunčeve svetlosti, uz istovremenu značajnu uštedu na računima za struju.
Takođe, energija dobijena iz vetra postaje sve popularnija, pa se otvara sve više vetroparkova. Ipak potrebno je da prođe određeni vremenski period kako bismo mogli da evaluiramo njihov rad i doprinos.
Osim što je neophodno preći na održive izvore, veoma je značajno unaprediti energetsku efikasnost, jer najčistija energija je ona koja se uštedi.

Zapravo, svi smo njome bogati, a evo i gde je možemo pronaći:

– Energija sunčevog zračenja;
– Energija vetra;
– Vodne snage (energija vodotokova, morskih struja i talasa, plime i oseke);
– Biomasa i biogas;
– Geotermalna energija (unutrašnja toplota Zemlje);
– Energija plime i oseke, energija talasa.

Ohrabruje to što je danas tehnički moguće dobiti jeftinu i dostupnu energiju iz obnovljivih izvora, međutim i dalje treba da pametno biramo, upotrebljavamo i da što više štedimo prirodne resurse.

Objavljeno: