Obeležavamo Međunarodni dan muzeja: čuvari naše istorije i kulture

Foto-kolaž: Nikola Tomić, Nikola Anđić, Wikimedia/Flickr/Jorge Láscar

Procenjuje se da je najstariji muzej na svetu Kapitolski muzej u Rimu, situiran nedaleko od Koloseuma. Muzej je osnovan 1472. godine kada je papa Sikst IV donirao nekolicinu značajnih antičkih bronzanih statua narodu Rima. Od tada pa do danas broj muzeja, kao i njihov značaj, su eksponencijalno rasli a Statista procenjuje da u svetu postoji oko 104 hiljade muzeja, od čeka se 61 odsto nalazi u Severnoj Americi i Evropi.

Muzeji su čuvari naše istorije i kulture i svaki je od neprocenjive vrednosti. Gotovo sve što je postojalo na našoj planeti ima svoje mesto u muzeju. Od kristala, dragog kamenja i metala, preko fosilizovanih ostataka životinja do odraza same ljudske duše u vidu umetničkih dela koja su naši preci ostavili za sobom.

Stoga ne čudi da je ICOM (Međunarodni Savet muzeja) 18. maja 1977. godine proglasio ovaj dan za Međunarodni dan muzeja.

Svake godine obeležavanjem ovog dana,ujedno se podržavaju i Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija Ove godine fokus će biti na dva cilja, na kvalitetno, obrazovanju (COR 4) i industriji, inovaciji i infrastrukturi (COR 9).

Muzeji nisu samo depoi gde se akumuliraju predmeti od velike važnosti. Oni predstavljaju proširenje škole i jedna su velika učionica za građane svih uzrasta.

Tako Etnografski muzej u Beogradu organizuje radionice za decu i odrasle. Njihov projekat u oblasti edukacije „Dete i tradicija“ započet je još 2003. godine i ovim putem deca upoznaju srpsku kulturu i tradiciju. Muzej nudi i program radionica i kurseva za odrasle, koji traje još od 90-ih godina prošlog veka.

Narodni muzej u Beogradu nudi niz radionica i tura. Ona pod nazivom „Tragovima daleke prošlosti„, namenjena je najmlađima a posvećena je edukaciji dece o periodu praistorije. Ostaci životinja, grnčarija, ilustracije i drugi vidovi približavanja daleke prošlosti oživljavaju deci ovaj period naše istorije koji za njih postoji samo u knjigama i animiranim filmovima.

Mladi kustosi Istorijskog muzeja Srbije vode niz radionica namenjenih deci među kojima je i ona u kojoj se najmlađi stavljaju u ulogu Dušana Silnog te prave srednjovekovne povelje i donose zakone o zastiti životne sredine, drugarstvu i porodici.

Inovacije i moderna tehnologija odavno imaju svoje mesto u muzejima širom sveta. Tako Metropolitem muzej u Njujorku koristi binauralni zvuk za audio prezentacije. Binauralni audio je tip zvuka koji se posebno snima u dva kanala kako bi se ogledala dva ljudska uha, kako bi se dobio efekat imerzivnog zvuka kada se reprodukuje.

Muzej Holokausta u Los Anđelesu koristi holografske displeje koji daju dodatnu dimenziju vizuelnom prikazu. Koristeći proces fotogrametrije prokupljaju se relevantne informacije o predmetima koji se potom mogu renderovati kao 3D modeli. Ovo je posebno bitno za artefakte koji su prefiše osetljivi i potencijalno moraju većinu vremena provoditi van očiju publike. Ova tehnologija se koristi u mnogim muzejima.

Uz edukaciju i širenje infrastrukture možemo biti sigurni da je blago pohranjeno u svakom svetskom muzeju sigurno i da čeka nove prilike da zasija i podeli svoju magiju sa uvek željnom publikom.

Objavljeno: