Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

davanje krvi Foto: Shutterstock

Da li ste znali da samo jedna vaša jedinica krvi može da spasi 3 života? Ne čekajte, nego se pridružite i vi dobrovoljnim davaocima krvi.

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi se tradicionalno obeležava svakog 11. maja, dok se u svetu on obeležava svakog 14. juna, još od 2005. godine, kada je Svetska zdravstvena skupština uvrstila ovaj datum u svoj Kalendar zdravlja.

Ovaj dan je posvećen svima koji nesebično i humano pomažu da se spasu milioni života širom sveta.

Našoj zemlji, tokom jedne godine, potrebno je 240.000 jedinica krvi, a čak 64 odsto našeg stanovništva u starosnoj dobi od 18 do 65 može da donira krv. Svaki muški stanovnik može dati krv 4 puta godišnje, a ženski 3 puta.

Uprkos ovim statistikama, u Srbiji još uvek nisu dostignute zadovoljavajuće brojke. Podaci govore da je našoj zemlji potrebno 40 davalaca na svakih 1000 stanovnika (4 odsto). U ovom trenutku, u Srbiji je ta stopa 3 odsto.

Važno je napomenuti da je Srbiji potrebno oko 800-1000 jedinica krvi dnevno, a u Beogradu oko 400.

Ovaj lek nema alternativu, zato je važno napomenuti da, iako se bliži sezona odmora, ne zaboravite na sve one kojima je ova dragocena tečnost potrebna.

Šta sve treba da znate ukoliko želite da date krv:
– 72 sata ranije nemojte uzimati lekove na bazi aspirina, kao ni analgetike
– 48 sati ranije uzdržite se od konzumiranja alkoholnih pića
– 24 sata ranije ne konzumirajte masnu, ljutu i prženu hranu, kao ni proizvode od mleka i jaja. Pijte
zaslađene čajeve, vodu i sokove, a jedite hleb, peciva, žitarice, voće i povrće
– Ujutru uoči davanja krvi lagano doručkujte
– 1 sat uoči davanja krvi nemojte konzumirati cigarete

Nakon davanja krvi odmorite 5 do 10 minuta, ne konzumirajte cigarete u narednom satu, naredna 24 sata nemojte voziti motocikle (automobile možete), ne izlažite se velikim fizičkim naporima, a poželjno je da 24 sata nakon davanja krvi pijete veće količine tečnosti. Nemojte se vakcinisati 10 dana nakon davanja krvi.

U Beogradu se krv osim u Institutu može dati i na Institutu za transfuziologiju i hemobiologiju VMA i u Službi za transfuziologiju KBC Zemun.

U Srbiji se krv može dati i u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, Zavodu za transfuziju krvi Niš, Zavodu za transfuziju krvi Kragujevac, Opštoj bolnici Subotica i Opštoj bolnici Užice.

Mnoge kompanije organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi za svoje zaposlene. Prema Zakonu o radu, zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo u trajanju od dva uzastopna dana računajući i dan dobrovoljnog davanja krvi.

Koliko je značajna dobra organizacija i kontinuirano ukazivanje na ovu potrebu pokazala je i kompanija NIS, u kojoj se tradicionalno organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi, koje se od prošle godine sistemski organizuju pod okriljem Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a.

Zahvaljujući ovim humanitarcima velikog srca, u osam akcija dobrovoljnog davanja krvi koje su organizovane u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu, tokom 2022. godine prikupljeno je gotovo 300 jedinica krvi, čime su zaposleni kompanije pružili značajan doprinos radu transfuzioloških službi.

Na ovaj način se smanjuje rizik nedostatka krvi za sve hitne intervencije, kao i stabilne reserve krvi za novorođenčad i transplatacije, a sve u cilju dobrog zdravlja cele nacije.

Podsetimo, Ujedinjene nacije uvrstile dobro zdravlje kao jedan od 17 Ciljeva održivog razvoja. Ovi ciljevi su ujedno i poziv na najširu akciju kako bi svet u kome živimo postao bolje mesto za život svih ljudi.

Zbog svega navedenog ne čekajte, već danas budite ti koji će doprineti očuvanju zdravlja nacije, ali neko ko može spasiti život svog sugrađanina.

Objavljeno: