Osnaživanje žena i rodna ravnopravnost

Foto: Shutterstock

Ovogodišnji Međunarodni dan žena, u Agenciji za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena ( UN Women) i Ujedinjenim nacijama obeležen je pod temom DigitALL: Inovacije i tehnologija za rodnu ravnopravnost.

Od početaka IT sektora do današnjeg doba virtuelne stvarnosti i veštačke inteligencije, žene su dale značajan doprinos digitalnom svetu u kome svi živimo. Njihova dostignuća su bila velika, iako su istorijski gledano, postojala uverenja da su zanimanja u IT sektoru percipirana isključivo kao muška.

Podaci pokazuju da danas u svetu, žene čine samo 22 odsto zaposlenih u oblasti veštačke inteligencije. U prošloj 2022. godini, svega 63 odsto žena je koristilo internet u poređenju sa 69 odsto muškaraca (izvor ITU, Nov22)

Danas, stalna rodna razlika u digitalnom pristupu sprečava žene da otključaju puni potencijal tehnologije i aktivnije i u većem broju učestvuju u tehnološkom dizajnu i upravljanju.

Istovremeno, digitalna tehnologija otvara nova vrata za globalno osnaživanje žena i devojaka. Od digitalnog učenja prilagođenog rodu do reproduktivne zdravstvene zaštite uz pomoć tehnologije, digitalno doba predstavlja priliku bez presedana da se eliminišu svi oblici dispariteta i nejednakosti.

Po trenutnoj stopi napretka, može proći 286 godina da bi se uklonili svi diskriminatorni zakoni u pravnoj zaštiti žena i devojaka. Uprkos progresu, samo 26% zemalja u svetu ima sveobuhvatan sistem za praćenje izdvajanja budžeta za rodnu ravnopravnost.

Stoga primeri dobre prakse koje srećemo u zemlji i inostranstvu, daju nam nadu da će krupni koraci u oblasti rodne ravnopravnosti biti učinjeni u znatno kraćem roku. Dobrih primera ima i u našoj zemlji. Jedan od njih je i kompanija NIS koja je sa oko 12.000 zaposlenih jedan od vodećih poslodavaca u Srbiji. U ovoj kompaniji navode da, iako pripadaju naftnoj industriji koja se percipira kao muški sektor, gotovo trećinu zaposlenih čine žene. U NIS-u ističu da nije reč samo o administrativnim poslovima, već da među oko 1.800 inženjera imaju više od 500 žena. Slično važi i u IT sektoru jer se, na primer, u NIS-u digitalizacijom u domenu unapređenja korisničkog iskustva, kao jednim od najvećih izazova današnjeg poslovanja, bavi tim stručnjaka, koji većinom čine pripadnice lepšeg pola.

Kako bi podržali koleginice, u NIS-u preduzimaju brojne aktivnosti, među kojima su i postepeni povratak zaposlenih sa porodiljskog odsustva i slobodan dan za zaposlene majke kojima deca polaze u školu. Takođe, u NIS-u su zaposlene uključene u sve nivoe upravljanja – od vodećih upravljačkih pozicija do svih ostalih nivoa. Dobrih primera iz prakse ima mnogo. Oni svakako doprinose da i ostali ubrzaju korake koje čine za unapređenje rodne ravnopravnosti.

Kako mi sami možemo da doprinesemo

Obrazovanje sebe i drugih:
Prvi korak u podizanju svesti o digitalnom jazu je da obrazujete sebe i druge o njegovim uzrocima i posledicama, posebno kada su žene u pitanju. Pročitajte o problemu i podelite ono što ste saznali sa svojim prijateljima, porodicom i kolegama. Koristite društvene medije i druge platforme da podignete svest o digitalnom jazu i njegovom uticaju na živote žena.

Zagovaranje promena:
Zagovarajte politike i inicijative koje za cilj imaju otklanjanje digitalnog jaza, posebno one koje se bave jedinstvenim izazovima sa kojima se suočavaju žene. Učestvujte na sastancima lokalne zajednice i pridružite se grupama za zastupanje koje rade na promovisanju digitalne jednakosti za žene.

Doniranje uređaja:
Donirajte svoje stare uređaje, kao što su pametni telefoni, laptopovi ili tableti, ženama kojima je to potrebno, koje obnavljaju svoje živote nakon što su doživele nasilje u porodici, beskućništvo ili druge izazove.

Volontiranje:
Dobrovoljno uložite svoje vreme i veštine da pomognete da se premosti digitalni jaz za žene. Volontirajte da pomognete u časovima tehnologije, pružite tehničku podršku ili pomognete u naporima za širenje.

Ipak treba da imamo na umu da je rodna ravnopravnost pojam koji označava jednaka prava, obaveze i mogućnosti za žene i muškarce. Omogućava svim pojedincima, bez obzira na rod, jednake mogućnosti i prava u različitim sferama društva. To je pitanje koje se tiče pravde i demokratije, ali je takođe stvar ekonomije i održivog razvoja.

Objavljeno: