Reciklažom limenki do ulaznice za pozorište

Foto: V.Veličković

JEDINSTVENI pozorišno-ekološki projekat koji podiže svest lokalne zajednice globalno, Limenka teatar fest, ove godine je održan u Somboru u periodu od 30. avgusta do 3. septembra.

Limenka teatar fest nastao je kao korak dalje u razvoju programa projekta „Limenkica – ulaznica“ koji postoji od 2009. godine. Idejni tvorci, dečje pozorište „Čarapa“, udruženje Eko art i Škola plus, želeli su da kroz pozorišnu umetnost, edukuju decu o zaštiti životne sredine i reciklaži.

Posebna zanimljivost festivala je da se ulaznice za predstave ne mogu kupiti novcem! Umesto toga, gledalac mora da sakupi i donese pet limenki, za koje potom dobija jedan alu-koin, prvu ekološku valutu na svetu, načinjenu od aluminijuma, koju menja za ulaznicu. Limenka teatar fest organizuje se uz podršku kompanije Ball Packaging, Recan fondacije, a u saradnji sa projektom „Svaka limenka se računa“.

Pozorišni deo programa podržala je i kompanija NIS, koja je na četiri pumpe u Somboru postavila kutije u koje je svako mogao da ubaci praznu limenku. Sva sakupljena ambalaža predata je na reciklažu i zamenjena je za ulaznice za predstavu „Tri junaštva Kraljevića Marka“ Dečijeg pozorišta „Čarapa“ iz Beograda, koju su đaci četvrtih razreda somborskih osnovnih škola gledali. Tako su učenici 1. septembra dobili od kompanije NIS divan poklon za uspešan početak školske godine.

Foto: NIS

Prenosimo deo intervjua koji su organizatori iz „Limenka teatar festa“ vodili sa glumcem Markom Markovićem koji u ovoj predstavi igra Marka Kraljevića.

Šta je važnije, zdrava životna sredina ili mentalno zdrava deca?
– Smatram da su uzajamno povezani. Ne verujem da zdrava deca mogu da rastu u nezdravoj sredini. Isto tako ne verujem da se zdrava prirodna sredina može sačuvati od strane dece koja nisu sačuvana od raznih zala kojima su okružena.

Može li reciklaža biti igra?
– Reciklaža bi trebala da bude obaveza, kao što je obavezna lična higijena, možemo da ih naučimo kroz igru i da im prebacimo tu obavezu u igranje pa da postane jedan prirodan tok. Mislim da je to samo stvar discipline i malo nesebičnosti sa naše strane.

Može li „Limenka teatar fest“ da preraste u pokret – iskreno i pošteno za klince i klinceze?
– Ako prestanemo da sanjamo onda je svrha života apsolutno izgubljena. Mi smatramo da smo jedan pokret, da smo jedan talas koji ima divnu ideju i da idemo dalje dokle budemo imali snage da se kotrljamo na ovim scenama.

Vidite li razumevanje u očima dece dok im prenosite poruke iz predstave?
– Uglavnom se trudim da gledam osmehe. Osmeh mi kaže mnogo više nego pogled a pogled neka im luta gde god da luta jer oni ako nas slušaju mogu da gledaju i u druga koji se smeje malo glasnije.

Intervju vodila : Tamara Stojković

Ne zaboravite

Reciklaža limenki je vrlo bitna jer čuva energiju, prirodne resurse i smanjuje količinu gasova staklene bašte. Sve limenke za piće su 100% reciklabilne i to beskonačan broj puta.

Reciklažom aluminijumskih limenki štede se resursi i energija potrebna za proizvodnju novih limenki za čak 95%, dok se istovremeno značajno smanjuje zagađenje životne sredine.

Objavljeno: