Volonteri čine ovaj svet boljim mestom za život – 5.decembra obeležavamo Međunarodni dan volontera

Dan volontera Foto: NIS

I ove godine, 5. decembra, obeležavamo Međunarodni dan volontera  koji slavi moć dobrih dela i  zajedništva, odnosno kolektivne akcije. Da li ste znali da globalne procene pokazuju da u svetu ima više od 970 miliona volontera? Govorimo o ekvivalentu od preko 125 miliona radnika sa punim radnim vremenom – prema studiji koju je objavio Univerzitet John Hopkins. Otprilike jedan od četiri volontera  doprinosi kroz organizacije i kompanije, a ostali to rade direktno, pomažući svojim komšijama i zajednicama.

Ovaj dan je ujedno i prilika da se volonterima iz celog sveta oda priznanje i da se prepozna njihova vrednost i još jednom ukaže koliko je dragocen njihov doprinos u unapređenju kvaliteta života širom sveta.  Polazeći od svoje lokalne zajednice, pa do globalnih ciljeva, bavljenje volonterskim radom je prilika za svakog pojedinca da doprinese – kako svom razvoju, tako i napretku zajednice.

U volonterizmu leže neograničene mogućnosti za poboljšanje kvaliteta života zajednice  – hrana i obrazovanje za sve, čista životna sredina i dobro zdravlje, inkluzivna i mirna društva i još mnogo toga, čime se pruža nemerljiv doprinos ostvarenju UN ciljeva.

Volonterizam je, zapravo, jedan neiscrpan resurs za rešavanje društvenih, ekonomskih i ekoloških problema širom sveta. Kako se svet suočava sa sve većim izazovima, svedoci smo da volonteri među prvima  priskaču u pomoć, i nisu im strane akcije tokom raznih kriza i teških situacija.

Inače, svake tri godine objavljuje se svetski izveštaj čiji je cilj promocija volonterizma, i tom prilikom se ukazuje na ključne stavke koje treba unaprediti.

Recimo, uprkos napretku određenih oblasti i industrija, ali i samog angažovanja volontera, i dalje postoje nedovoljno iskorišćeni potencijali snage volonterizma  kada je u pitanju podizanje svesti i implementacija ciljeva održivog razvoja.

Volonteri mogu razviti veštine i izgraditi kapacitete vrlo značajne i u svetu biznisa, tako da je stavka “volonter” u  radnoj biografiji uvek “plus”. Zapravo, postoje volonterske akcije kroz koje se oblikujete onako kako ne biste ni na jednom plaćenom kursu, i upravo je to iskustvo koje je dragoceno. Poseban benefit je što radite u velikom kolektivu, te se istovremeno učite i toleranciji i adaptaciji, stičete nova prijateljstva istovremeno razvijajući osećaj empatije i ličnog zadovoljstva i osećaja korisnosti.

Dokazano je i da volonteri imaju iskustvo modeliranja stava  što se odnosi na pitanja kao što su rodna ravnopravnost, održiva potrošnja, klimatska akcija, odnosi i izgradnja poverenja i tome slično, što sve dovodi do povećanja društvenog kapitala i jačanja društvene kohezije.

Da je volonterizam, a pre svega korporativni volonterizam razvijen i u Srbiji, svedoči Klub volontera kompanije NIS koji je osnovan 2018. godine i verovatno je najveći korporativni volonterski klub u našoj zemlji. Broji skoro 2.000 članova, i do sada je realizovao više od 80 volonterskih  akcija, uz 7.000 doniranih sati, sa ciljem pružanja podrške osetljivim kategorijama društva, realizacije ekoloških akcija, kao i edukacije dece i mladih .

Rezultat vrednog rada volontera NIS-a ogleda se u brojnim akcijama koje su bile usmerene na  zdravstvene i ustanove socijalne zaštite, uređene su brojne zelene površine i izletišta, pošumljeni i očišćeni različiti lokaliteti, dopremana je voda, pokloni i različite potrepštine osetljivim članovima naše zajednice.  Takođe su realizovani edukativni ciklusi na značajne teme i ka različitim ciljnim grupama. Ono što je zajedničko svim članovima Kluba volontera kompanije NIS, jeste dobar osećaj kada izmame osmeh  onima kojima su pomogli svojim angažovanjem.

Dok iz redova Kluba volontera dobijamo informacije da se spremaju nove volonterske akcije, preostaje nam samo da i sami napravimo planove za akciju i  spremni  dočekamo Međunarodni dan volontera naredne godine.

 

Objavljeno: