Idealan spoj – sport i priroda

Foto: Nikola Žakula

U Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“ nedavno je održana OCR trke izazova pod nazivom “NORTH SPIRIT”. U trci sa preko 30 prepreka u dužini od 11km i 22km učestvovalo je 230 takmičara.

OCR (Obstacle Course Race) je trčanje na otvorenom prostoru sa preprekama. Ovaj vid rekreacije je sve popularniji kako u svetu, tako i u Srbiji. Zaljubljenici u trčanje, izazovnih prepreka na stazama i prirodne lepote, neki su od razloga što ovakav vid aktivnosti okuplja brojne sportiste ali i rekreativce da se upuste u gotovo spartanske avanture. Takmičari su se tokom trčanja susretali sa brojnim preprekama, koje su, ukoliko nisu mogli uspešno da pređu, morali da nadoknade izvršavanjem zadatih vežbi, kako bi mogli da nastave učešće u trci.

Ideja organizacije ovakve trke jeste promovisanjem zdravog života, druženje ljudi sportskog duha i boravak u netaknutoj prirodi prirodnog rezervata. North Spirit trku je organizovao fitnes centar “Urban Box“ iz Sombora, uz podršku grada Sombora, Turističke organizacije grada Sombora, JP „Vojvodinašume“, kompanije NIS, kao i Ministarstva omladine i sporta koji su prepoznali njen potencijal.

Svoje utiske sa nama su podelili i predstavnici kompanije NIS
-Imam raspored trka, koji sam izabrao na početku godine i North Spirit je bila na mojoj listi zbog mesta održavanja – Gornjeg Podunavlja – fantastičnog mesta koje svako mora da poseti. Sama trka mi nije bila teška, više sam uživao, ali bilo je nekoliko prepreka koje su zahtevale dodatni napor. Moja inspiracija je zdrav način života tako da mi cilj je bio da okupim na trci što više kolega i mislim da sam uspeo – bilo je nas 5 baš iz NTC-a.– rekao je Valentin Anjiščik.

Robert Kiš iz Funkcije za HSE u NIS-u je podelio svoje viđenje trke:
– S obzirom da radim kao vatrogasac, moja pozicija zahteva da budem u dobroj fizičkoj formi tako da redovno posećujem teretanu i učestvujem u NIS-ovim sportskim igrama. North Spirit je inače prva trka na kojoj sam učestvovao. Želeo sam da testiram svoju fizičku spremnost i veoma sam zadovoljan učinkom. Sve u svemu, jedno veoma pozitivno iskustvo za mene tako da ću trčanje definitivno da
uvrstim među moje sportske aktivnosti.

Pogledajte video na linku

Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje” nalazi se na krajnjem severozapadu Srbije, na tromeđi sa Hrvatskom i Mađarskom. SRP “Gornje Podunavlje” je zaštićeno prirodno dobro I kategorije, koje se prostire uz levu obalu reke Dunav.

U rezervatu je prisutna 51 vrsta sisara, 248 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, 9 vrsta gmizavaca, veliki broj beskičmenjaka, od kojih se izdvaja fauna leptira sa preko 60 vrsta dnevnih leptira i više od 1000 biljnih vrsta. Gornje Podunavlje naseljava najbrojnija populacija evropskog jelena u našoj zemlji.

Objavljeno: