Sat u mraku za svetliju planetu: I kompanije će sutra u 20.30 isključiti svetleće reklame, priključite se i vi

Foto: Shutterstock

Buđenje ekološke svesti, svesti da čuvanjem prirode, prirodnih lepota i naše planete, zapravo čuvamo i sebe, važno je i poslednjih godina sve intenzivnije. Jedna od najpoučnijih i najefektinijih akcija u tom pravcu je „Sat za planetu Zemlju“.

Svetski fond za prirodu (WWF) saopštio je da će u subotu 23. marta u 20.30 časova po lokalnom vremenu, inicijativa za očuvanje prirode i životne sredine „Sat za planetu Zemlju“, okupiti po 17 put ljude širom sveta kako bi pokazali svoju ljubav, ali i zabrinutost zbog stanja u kom je planeta.

Lokalne samouprave imaju priliku da se i ove godine priključe akciji tako što će u subotu, 23. marta u 20:30 časova na sat vremena isključiti dekorativnu rasvetu na prepoznatljivim znamenitostima.

NIS je samo jedan od primera da kompanije i te kako mogu pronaći svog udela u ekološki važnim akcijama. Kompanija NIS već se tradicionalno priključuje ovoj značajnoj globalnoj inicijativi za očuvanje prirode i životne sredine, tako što će isključiti svetleće reklame na zgradama svojih poslovnih centara u Beogradu i Novom Sadu na sat vremena.

Sledite je, priključite se i vi!

Istovremeno, WWF je pozvao sve gradonačelnike da tog dana u tom periodu, u svom gradu isključe dekorativnu rasvetu na prepoznatljivim znamenitostima i na taj način se i ove godine uključe u akciju.

Kako se navodi, cilj ove, jedne od najvećih svetskih akcije je da se ljudi podsete na ono što svi znaju i osećaju, ali što često zaboravljaju, a to je da je čovek samo mali deo prirode, a da bi se sačuvali zdrav i prosperitetan život ljudi, moramo da čuvamo biljni i životinjski svet.

„Pozivamo sve gradonačelnike u Srbiji da se pridruže ovogodišnjoj, 17. po redu, akciji i da zidine niške, smederevske, kraljevačke, šabačke, kalemeganske i Petrovaradinske tvrđave, ali i druga obeležja srpske kulture i tradicije – ponovno budu u mraku rame uz rame sa ostalim spomenicima kulture i istorijski važnim zdanjima u svetu“, rekao je Aleksandra Ugarković iz WWF Adrije.

U saopštenju se dodaje da je oko milion vrsta pod pretnjom izumiranja i da je iz tog razloga WWF kao najveći svetski pokret za očuvanje planete, usmeren na mobilizaciju pojedinaca, preduzeća i vlada da budu deo razgovora i pronalaska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

Podseća se i da je akcija „Sat za planetu Zemlju“ počela kao simbolični događaj gašenja svetla u Sidneju 2007. godine, a da se danas obeležava u više od 190 zemalja i teritorija.

Objavljeno: