Solidarnost kroz volonterizam: Poklon u 2023. – volonteri hvala!

Foto: Shutterstock

Da je moguće pružiti pomoć i podršku, a ne tražiti ništa za uzvrat pokazuju volonteri koji svojim radom grade bolji svet. Sve veće nejednakosti širom sveta zahtevaju da radimo zajedno na pronalaženju rešenja.

Gradeći mostove saradnje , volonteri su ti koji brišu granice i čine naš svet boljim…

Oni danas igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku razvijenih zemalja, zemalja u razvoju i unutar nacionalnih ili drugih programa za humanitarnu pomoć, tehničku saradnju i promociju ljudskih prava, mira i demokratije.

Svojim aktivnim radom volonteri utiču kako na lokalni, tako i na međunarodni i globalni napredak. Program Volontera Ujedinjenih nacija (UNV) prepoznaje zajedničke univerzalne vrednosti koje temelje volonterizam – slobodnu volju, posvećenost, jednakost, angažovanost, solidarnost, saosećanje i poštovanje drugih.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana Volontera, koji se svake godine obeležava 5.decembra, bila je solidarnosti kroz volontiranje. Ova kampanja naglašava moć kolektivnog čovečanstva da pokrene pozitivne promene kroz volonterizam.

Generalna skupština UN, uverena da je promocija kulture solidarnosti i duha deljenja važna za borbu protiv siromaštva, proglasila 20.decembar za Međunarodni dan solidarnosti.

Volontiranje dobija na snazi i u našoj zemlji i u poslednje vreme imamo mnogo lepih primera angažovanja u korist zajednice. Jedan od njih je i novogodišnja akcija volontera kompanije NIS, održana u okviru kampanje „Da se nove nade rode“. Cilj ove kampanje NIS-a je podrška natalitetu i zdravstvenim ustanovama, a volonteri NIS-a su se organizovali i prikupili pelene za jednokratnu upotrebu. Time su obogatili poklon pakete, koje će u prvim danima 2023. godine zahvaljujući NIS-u dobiti po 15 prvorođenih beba u 15 porodilišta širom Srbije. Pored toga, volonteri NIS-a su se angažovali kako bi ovi vredni pokloni na vreme stigli do svakog porodilišta i time pojedinim porodicama novu godinu učinili još lepšom.

Činjenica da u svetu ima 862,4 miliona volontera koji grade bolji svet obećava. Svi oni imaju različite motive zašto se angažuju, ali jedno im je zajedničko – želja da podrže, pomognu i promene svet oko nas.
Zbog toga im veliko hvala!

Objavljeno: